هشدار وزارت بهداشت درباره خطر آلودگی سبزیجات به مدفوع سگ و گربه کارت ورود به جلسه کنکور ۲۲ تیرماه منتشر می‌شود وزیر آموزش و پرورش ابلاغ کرد: ممنوعیت رد دانش‌آموزان میان‌پایه به بهانه افت معدل جان باختن یک کارگر در پی ریزش معدن «شهید نیلچیان» توضیحات پلیس قشم در رابطه با مجروح شدن کودک ۸ ساله در تعقیب و گریز راهکاری خوراکی در درمان پرخاشگری آیا سما جهانباز به افغانستان منتقل شده است؟ + توضیحات خواهر سما زمان انتشار کارت ورود به جلسه نوبت دوم آزمون سراسری ۱۴۰۴ اعلام شد وزیر میراث فرهنگی: ظرفیت گردشگری استان‌های آسیب‌دیده در جنگ، احیا می‌شود صدور هشدار سطح نارنجی برای مشهد و ۱۹ مرکز استان در پی پیش‌بینی خیزش گرد و خاک (۱۶ تیر ۱۴۰۴) چند توصیه‌ از سوی وزارت بهداشت درمورد روزهای گرد و غبار زمان اجرای متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان صندوق نفت مشخص شد کشف ۱۱۰ کیلوگرم حشیش در مرز سراوان چگونه از گرمازدگی پیشگیری کنیم؟ پایان مرمت سرای گمرک در بازار وکیل شیراز (۱۶ تیر ۱۴۰۴) کاهش آمار گردشگری در خلیل‌آباد خراسان‌ رضوی به دلیل عدم روشنایی مناسب اژه‌ای: نظام جمهوری اسلامی ایران قدردان مردم سلحشور و متعهد کشور است مشاهده همزمان ۵ یوزپلنگ آسیایی در پارک ملی توران + فیلم (۱۶ تیر ۱۴۰۴) آغاز ابلاغ اینترنتی دعوتنامه هیئت تجدیدنظر تامین اجتماعی (۱۶ تیرماه ۱۴۰۴) استخدام ۸۵ هزار نفر در آموزش و پرورش از طریق آزمون استخدامی شهریه مدارس باید با توجه به وضعیت معیشت منطقه‌ای تعیین شود نرخ بلیت قطار از هواپیما سبقت گرفت! ۶ پرونده آثار تاریخی ایلام در مسیر ثبت در فهرست ملی کشور پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (دوشنبه، ۱۶ تیر ۱۴۰۴) | از شدت گرمای هوا کاسته می‌شود جزئیات جدید درمورد نوبت دوم کنکور (۱۶ تیر ۱۴۰۴) معاون گردشگری: بحران‌های سیاسی و اجتماعی در حوزه مدیریت گردشگری فرصت است نه تهدید! تهیه شناسنامه جزایر خلیج فارس برای حفاظت زیست‌محیطی راهکار‌هایی عملی برای صرفه‌جویی آب در تابستان هنگام استفاده از کولر‌های آبی | هوشمندانه خنک شوید صدور هشدار سطح زرد هواشناسی در خراسان رضوی در پی پیش‌بینی افزایش وزش باد (۱۶ تیر ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

درباره شیر شتر و خواص بی‌نظیرش | سلامتی با طلای سفید صحرا

  • کد خبر: ۳۳۷۴۲۶
  • ۱۹ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۰:۴۹
درباره شیر شتر و خواص بی‌نظیرش | سلامتی با طلای سفید صحرا
شیر شتر به‌جز تقویت امنیت غذایی به سلامت جامعه هم کمک می‌کند.

به گزارش شهرآرانیوز؛ چند سالی می‌شود که بازار‌های شهرمان از انحصار شیرگاو خارج شده و لبنیات حیوانات دیگری مانند شتر به آن راه یافته‌است. لبنیاتی که از پس گذشت چندین‌سال هنوز نتوانسته‌اند جایگاه واقعی خودشان را در سفره غذایی مردم پیدا کنند. یکی از این گروه‌های لبنی، شیر شتر است که به آن طلای سفید صحرا گفته می‌شود و از دیرباز در بسیاری از فرهنگ‌ها و تمدن‌ها افزون‌بر یک نوشیدنی مغذی، دارویی شفابخش هم محسوب می‌شده‌است.

برای همین قصد داریم در گزارش امروزمان به کمک دکتر مرتضی کاشانی‌نژاد، استادیار گروه فناوری‌های سبز موادغذایی مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع‌غذایی به بررسی فواید تغذیه‌ای و درمانی شیرشتر بپردازیم که توسعه فرهنگ مصرف آن در جامعه راهکاری برای تقویت امنیت غذایی و سلامت جمعیت در مقابله با بحران‌های زیست‌محیطی آینده است.

ارزش تغذیه‌ای شیر شتر

یک لیوان شیرشتر ۱۰۰ کالری انرژی دارد.

  • پروتئین = حدود ۳ تا ۳.۵ درصد
  • چربی = ۳.۵ تا ۴ درصد
  • لاکتوز = بسیار کم در برخی نژاد‌های آن
  • آب = ۸۶ تا ۸۸ درصد

گرم و معتدل

در منابع طب‌سنتی شیر شتر طبع گرم و رو به اعتدالی بیان شده‌است که این طبع گرم اشتها‌آور و محرک نیروی جنسی است.

چند خاصیت بی‌نظیر شیر شتر

  • وجود پروتئین‌های ویژه‌ای که خاصیت ضدمیکروبی و آنتی‌اکسیدانی دارند و سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کنند.
  • منبع ویتامین‌های گروه B به‌ویژه B۲ و B۱۲ و عناصر کمیابی مانند روی و منیزیم است که نقش حیاتی در سوخت‌وساز بدن دارند.
  • وجود ترکیبات زیست‌فعال و آنزیم‌های خاص که آن را برای افراد حساس به لاکتوز، گزینه‌ای عالی می‌کند.

مزیت شیر شتر نسبت به شیر گاو

  • ۳ برابر ویتامین C بیشتر
  • مواد معدنی و پروتئین‌های ایمنی‌بخش بیشتر
  • پروتئین و چربی زود هضم‌تر
  • لاکتوز کمتر
  • ۱۰برابر آهن بیشتر
  • چربی و کلسترول کمتر
  • کلسیم بیشتر
  • اسید‌های آمینه متیونین، والین، فنیل‌آلانین، آرژنین و لوسین بیشتر

شیر و این همه فراورده‌

بسته به نوع غذا و اقلیم محل پرورش شتر، شیر آن کمی شور یا طعمی نسبتا شیرین دارد که می‌توان آن را مستقیم یا با افزودن به نوشیدنی‌های گرم و سرد دیگر مصرف کرد. با‌این‌همه، تنوع لبنیات آن بسیار زیاد است:

  • شیر
  • پنیر
  • ماست
  • دوغ
  • بستنی
  • پودر شیرخشک
  • محصولات تخمیری مانند کفیر
  • آغوز*

*از آغوز شتر به‌عنوان ماده‌ای سرشار از آنتی‌بادی و پروتئین‌های درمانی در طب‌سنتی و نوین استفاده می‌شود.

برخی فواید سلامتی شیر شتر

کنترل دیابت

برخی ترکیبات پروتئینی و آنزیم‌های خاص شیر شتر مشابه انسولین در بدن عمل می‌کنند، ازاین‌رو مصرف منظم این شیر می‌تواند در تنظیم قندخون و کاهش نشانه‌های دیابت نوع ۱ و ۲ مؤثر باشد.

ضدحساسیت

شیر شتر افزون‌بر اینکه برخی پروتئین‌های حساسیت‌زای شیر گاو را ندارد، ترکیباتی دارد که واکنش‌های حساسیت‌زا را کاهش می‌دهد.

بهبود اوتیسم

به‌علت وجود پروتئین‌های خاص و مواد سوخت‌وساز منحصر‌به‌فرد در شیر شتر اضافه کردن آن به رژیم‌غذایی افراد اوتیسمی می‌تواند برخی نشانه‌های رفتاری و اختلالات گوارشی آنها را بهبود بخشد.

مقابله با استرس و بیماری‌های مزمن

شیر شتر دارای مواد آنتی‌اکسیدانی، فاکتور‌های ضدالتهابی و پپتید‌های تنظیم‌کننده ایمنی است که می‌تواند در مقابله با استرس اکسیداتیو و پیشگیری از بیماری‌های مزمن مفید باشد.

سلامت دستگاه گوارش

اسید‌های چرب زنجیره متوسط و ترکیبات زیست‌فعال شیر شتر، تعادل میکروبی روده را حفظ و تقویت ویتامین‌ها و جذب مواد مغذی را در دستگاه گوارش افزایش می‌دهد.

کمک به لاغری

پروتئین زیاد و چربی کم شیر شتر آن را به یک نوشیدنی عالی برای همه تبدیل کرده‌است، به‌ویژه افرادی که قصد لاغرشدن دارند.

راهنمای مصرف و نکات ایمنی

هنگام خرید شیر شتر باید به تازگی، پاستوریزه بودن و مجوز‌های بهداشتی آن دقت کرد. مصرف شیر غیرپاستوریزه می‌تواند به انتقال برخی بیماری‌های مشترک انسان و دام منجر شود.

شیر شتر باید در یخچال نگهداری و بین سه تا پنج روز پس از تولید مصرف شود. ولی فراورده‌های پاستوریزه یا خشک شده آن مانند پودر شیر قابلیت ماندگاری طولانی‌تری دارند.

افرادی که سابقه آلرژی یا بیماری‌های گوارشی خاصی دارند، برای مصرف منظم این شیر بهتر است با پزشک مشورت کنند؛ هرچند شیر شتر آلرژی‌زایی کمتری دارد.

خانم‌های باردار، بیماران مزمن یا کسانی که دارو‌های خاصی مصرف می‌کنند، در مصرف هر نوع شیر یا فراورده آن باید رعایت احتیاط را داشته‌باشند تا از تداخلات احتمالی دارویی یا واکنش‌های ناخواسته پیشگیری شود.

چالش‌های صنعت شیر شتر

  • تولید پایین و محدودیت جغرافیایی مناطق در پرورش شتر
  • نیاز به فناوری‌های متفاوت و سرمایه‌گذاری جدید به نسبت شیر گاو برای تولید فراورده‌های آن و نگهداری.
  • قیمت بالای این محصولات به‌علت نبود زیرساخت‌های لازم برای جمع‌آوری، حمل، تبدیل به فراورده‌های مختلف و بازاریابی آن.
  • آگاهی کم عمومی و حمایت‌های ضعیف دولتی از این صنعت برای توسعه مصرف داخلی و گسترش بازار‌های جهانی.

شیر شتر در طب‌سنتی

  • برای درمان سوءهاضمه و اسهال، زخم معده، بی‌نظمی‌های بدن، یبوست و حتی افزایش قدرت باروری تخمدان توصیه می‌شود.
  • در درمان بیماری‌های طحال، بواسیر، جاری شدن ادرار و خون قاعدگی و نیز تقویت نیروی جنسی مفید است.
  • ماده آنتی‌باکتریال و آنتی‌ویروس قوی آن بدن را از باکتری سل پاک می‌کند.
  • مصرف منظمش سبب تقویت بینایی می‌شود.
  • به‌علت صفرایی بودن طبع شتر، شیر این حیوان لاغرکننده و انرژی‌زاست.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->